Bułeczki bakaliowe

Bułeczki bakaliowe

Przepis na bułeczki bakaliowe pochodzi z książki kulinarnej „Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego” wersja słodka. Wprowadziłam niewielkie modyfikacje w składnikach i ostatecznie zamiast chleba upiekłam bułki 🙂 Ale efekt jest zniewalający, takie ciepłe bułeczki na śniadanie to marzenie… Chwilowo nie stosuje żadnej diety (ach, ten mój maluszek w brzuszku bardzo mi namieszał, jeśli chodzi o preferencje smakowe 🙂 ), jednak sądzę, że wersję bezglutenową można z powodzeniem wykonać, zastępując mąkę żytnią – ziemniaczaną lub z tapioki.

 

Poniżej umieściłam zdjęcie z oryginalnym przepisem, natomiast ja wykorzystałam składniki oraz wyrobiłam ciasto w następujący sposób:

 

Składniki:

  • 400 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki żytniej
  • Szczypta soli
  • 40 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 100 g miodu
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 150 g suszonych żurawin
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych

 

Sposób wykonania:

Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie. Wyrobić ciasto: woda, drożdże, mąki, sól, miód, siemie lniane, olej. Pozostawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy odsączoną z wody żurawinę oraz orzechy i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągnąć ciasto i odczekać około godzię, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie możemy uformować niewielkie bułeczki (mi wyszło 10 sztuk) i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić na 200 °C i piec ok. 30 minut.

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*