Ciasto bezglutenowe z burakami

Ciasto bezglutenowe z burakami

Składniki:

  • 200 g mąki gryczanej (1 szklanka)
  • 100 g mąki ziemniaczanej (1/2 szklanki)
  • 30 g kakao (6 łyżeczek)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 240 g cukru (1 szklanka, ja użyłam nierafinowanego trzcinowego)
  • 3 jajka
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego

 

Sposób przygotowania:

  • zblenderować ugotowane buraki, jajka i olej słonecznikowy
  • dodać do masy: mąki, kakao, sodę i cukier
  • ciasto przełożyć do niewielkiej blaszki (ja użyłam kwadratowej 23 cm * 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec 45 minut w temperaturze 170° C

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*