Czekoladowe ciasto ze skórką pomarańczową GLUTEN FREE

Czekoladowe ciasto ze skórką pomarańczową GLUTEN FREE

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 4 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • Szczypta soli
  • 150 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

  • Rozpuścić czekoladę z 1 łyżką miodu.
  • Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę i podgrzać w rondelku z niewielką ilością wody oraz 2 łyżkami miodu, aż woda wyparuje.
  • Wycisnąć sok z pomarańczy.
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z roztopioną masą czekoladową a białka z solą ubić na sztywno.
  • Do masy czekoladowej dodać sok, skórkę z pomarańczy, ubite białka i mąki.
  • Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem i piec 40 min w temp. 180⁰

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*