Dieta do grupy krwi

Dieta do grupy krwi

Czy powinieneś jeść zgodnie ze swoją grupą krwi?

Zanim odpowiem jednoznacznie, przypomnę o dwóch, bardzo ważnych rzeczach:

Pierwsza: Każda, absolutnie każda cząsteczka, którą wkładamy do ust, ma wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie.

Druga: Ten sam produkt dla jednych może być lekarstwem a dla innych trucizną.

 

Antygeny i Lektyny

Dieta dopasowana do krupi krwi jest dla każdego, ale szczególnie wskazana jest przy zespole nieszczelnego jelita oraz nadżerkach jelita. Zanim wyjaśnię dlaczego dieta dopasowana do grupy krwi jest tak istotna w przypadku wyżej wymienionych schorzeń , zapoznajmy się z pojęciami: antygeny oraz lektyny.

 

Antygeny. Antygeny to czynniki wywołujące w naszym organizmie odpowiedź odpornościową, ponieważ zawierają obcy kod genetyczny i tworzą mutację. Trzeba więc szybko je zneutralizować. Układ odpornościowy działa agresywnie i kiedy rozpozna ciało obce, to natychmiast na nie reaguje. Jeśli dany element rozpozna jako własny, wówczas nie reaguje.

Lektyny. Każda komórka naszego ciała zawiera lektyny (związki białka i węglowodanów, tzn. glikoproteiny) produkowane według własnego kodu genetycznego. Komórki uszkodzone czy nowotworowe produkują lektyny odbiegające od prawidłowego układu glikoprotein. Są wówczas namierzone jako antygen i niszczone przez system odpornościowy. Lektyny są wyznacznikiem dla naszego układu odpornościowego do zareagowania w odpowiedni sposób (zachować lub zniszczyć).

Jeśli w pokarmie znajdują się nieprzyjazne dla nas lektyny, wówczas dochodzi do aglutynacji , czyli zlepienia krwinek. Ale dochodzi tylko wtedy, kiedy lektyny dostaną się do krwiobiegu, a nie powinno mieć to miejsca przy zdrowych jelitach. Lektyny z pożywienia za pomocą enzymów zostają strawione i rozkładają się na pojedyncze aminokwasy oraz cukry proste.

Wniosek nasuwa się prosty: dieta dobrana do grupy krwi nie musi być dietą dożywotnią, ale stosujemy ją w przypadku nieszczelności jelit czy nadżerek jelita.

Jak w prosty sposób możesz sprawdzić czy Twoje jelita są szczelne?

Wystarczy wykonać test buraczkowy. Wypij sok ze świeżych buraków. Jeśli mocz będzie zabarwiony na czerwono, to znaczy że Twoje jelita nie są szczelne. Wówczas zalecam przejście na dietę dobraną do grupy krwi.

 

Grupa krwi B

Jako przedstawicielka grupy B, pozwolę sobie zacząć od opisania diety dla tejże grupy 🙂
Grupa krwi B jest nabiałowa. Charakteryzuje się silnym układem odpornościowi i mniejszą podatnością na choroby cywilizacyjne. Zalecana dieta jest zrównoważona i najmniej restrykcyjna spośród pozostałych.
Tyle tytułem wstępu 🙂 A teraz najistotniejsze, czyli tabela produktów zalecanych, neutralnych oraz niewskazanych.

 

Zalecenia dietetyczne:

GRUPA PRODUKTÓW NIEWSKAZANE NEUTRALNE WSKAZANE
MIĘSO kurczak, gęś, kaczka, wieprzowina, bekon cielęcina, wołowina, indyk, wątroba dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik
RYBY krewetki, małże, ostrygi, homar, krab,
ślimaki, węgorz
śledź, tuńczyk, pstrąg, karp, sum makrela, dorsz, łosoś, szczupak, morszczuk,
sardynki, sola, kawior
NABIAŁ lody, ser typu blue masło, maślanka mleko, jogurty, kefiry
OLEJE olej bawełniany, kukurydziany, sezamowy,
słonecznikowy, rzepakowy, krokoszowy
olej lniany, z orzechów włoskich oliwa z oliwek
ORZECHY I PESTKI mak, pistacje, pestki dyni, sezam, słonecznik,
orzechy nerkowca
migdał, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie,
kasztany
ROŚLINY STRĄCZKOWE fasola czarna, soczewica, ciecierzyca bób, groszek zielony, groszek strączkowy,
fasola biała, czerwona, fasolka szparagowa
soja, fasola nerkowata
ZBOŻA pszenica, żyto, kukurydza, gryka, jęczmień ryż orkisz, owies, proso
WARZYWA kukurydza, oliwki, pomidory, dynia, awokado kapusta pekińska, ogórki, por, pieczarki, seler, chrzan,
cukinia, cykoria, imbir, kalarepa, szczaw, szpinak
kapusta biała i czerwona, kalafior, marchew, brokuły,
brukselka, buraki, ziemniaki, papryka, rzeżucha
OWOCE granat, opuncja, rabarbar, kokos truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest, cytryny, pomarańcze,
arbuz, brzoskwinie, jabłka, gruszki, kiwi, maliny
ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki, winogrona, żurawina
NAPOJE napoje gazowane, herbata z lipy, sok pomidorowy dziurawiec, mniszek, rumianek, czarna herbata, kawa,
piwo, wino białe i czerwone
szałwia, zielona herbata, żeń-szeń
PRZYPRAWY pieprz biały i czarny, cynamon koper, bazylia, majeranek, mięta, liść laurowy, oregano,
czosnek, estragon, goździki, kurkuma, rozmaryn, szczypiorek,
tymianek, anyż
pieprz Cayenne, curry, imbir, pietruszka

 

Grupa krwi A

Grupa A jest wegetariańska. Słabo toleruje nabiał. Spożywanie produktów niewskazanych zwiększa skłonności do tycia ze względu na wrażliwy układ pokarmowy oraz produkcję niewielkiej ilości kwasu żołądkowego. Przedstawiciele grupy A są podatni na stres i choroby cywilizacyjne, takie jak miażdżyca i cukrzyca. Do mocnych stron należy zwiększona odporność na wirusy.

 

Zalecenia dietetyczne:

GRUPA PRODUKTÓW NIEWSKAZANE NEUTRALNE WSKAZANE
MIĘSO baranina, cielęcina, dziczyzna, kaczka, wieprzowina, wołowina indyk, kurczak
RYBY halibut, węgorz, śledź, sola, flądra, kawior, kraby, krewetki, małże szczupak, pstrąg, tuńczyk dorsz, karp, łosoś, makrela, ślimaki
NABIAŁ mleko, lody, margaryna, ser biały i żółty, jaja jogurt, kefir, mleko kozie, masło, ser feta, mozzarella mleko sojowe, ser tofu
OLEJE olej kukurydziany olej rzepakowy oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
ORZECHY I PESTKI orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, pistacje mak, migdały, pestki słonecznika,
orzechy laskowe, włoskie
orzeszki ziemne, masło orzechowe, pestki dyni
ROŚLINY STRĄCZKOWE ciecierzyca, fasolka czerwona, nerkowata bób, fasolka biała, fasolka pnąca i szparagowa,
groszek zielony
czerwona soja, fasola czarna i zielona,
fasola pinto, fasola zielona
ZBOŻA kiełki pszenicy, otręby pszenne, pszenica jęczmień, mąka kukurydziana, owsianka,
płatki kukurydziane, orkisz, otręby owsiane i ryżowe
ryż, kasza gryczana, amarantus
WARZYWA bakłażany, kapusta czerwona i biała, oliwki czarne,
pomidory, papryka, ziemniaki
awokado, brukselka, cukinia, kalafior, kapusta pekińska,
ogórki, kukurydza, oliwki zielone, szparagi,
wszystkie warzywa dyniowate,
seler, bób, groszek zielony
botwinka, brokuły, chrzan, czosnek, kalarepa, pietruszka,
por, szpinak, fasola biała, soja
OWOCE banany, mandarynki, pomarańcze arbuzy, brzoskwinie, gruszki, jabłka,
maliny, truskawki, winogrona
ananas, borówki, czarne jagody, cytryny,
figi, grapefruit, wiśnie, jeżyny,
morele, rodzynki, śliwki, żurawina
NAPOJE czarna herbata , alkohole destylowane, piwo, napoje gazowane białe wino czerwone wino, herbata zielona, kawa
PRZYPRAWY kapary, octy, pieprz biały i czarny,
żelatyna, majonez, ketchup
ziele angielskie, bazylia, chrzan, cukier, curry,
cynamon, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon,
kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek,
mięta, miód, oregano, papryka, pietruszka, szafran,
szałwia lekarska, sól, szczypiorek, tymianek, wanilia
czosnek, imbir, melasa, sos sojowy, musztarda

 

Grupa krwi 0

Grupa 0 jest mięsożerna. Jest to najstarsza grupa krwi i obecnie najczęściej występująca: stanowi 43,3% całej populacji. Produkty wskazane w diecie, oprócz mięsa, to również ryby i owoce morza. Dieta powinna być bogata w jod, ze względu na skłonności do niedoczynności tarczycy. Natomiast przedstawicielom grupy 0 zdecydowanie nie służą zboża oraz produkty mleczne.

 

Zalecenia dietetyczne:

GRUPA PRODUKTÓW NIEWSKAZANE NEUTRALNE WSKAZANE
MIĘSO gęś, wieprzowina indyk, kaczka, kurczak chuda wołowina, baranina, cielęcina,
dziczyzna, wątróbka
RYBY śledź marynowany, łosoś wędzony, kawior karp, tuńczyk, krewetki, małże,
ślimaki
dorsz, halibut, łosoś, makrela,
śledź, szczupak
NABIAŁ mleko, lody, jaja, jogurt, kefir, maślanka,
ser żółty, biały, brie, parmezan, margaryna
ser kozi, tofu, mozzarella, feta, masło,
mleko sojowe, serek sojowy
gee, czyli klarowne masło
OLEJE olej kukurydziany, margaryna olej rzepakowy oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
ORZECHY I PESTKI orzechy nerkowca, kokos, orzechy brazylijskie,
pistacje
migdały, kasztany, sezam, słonecznik orzech włoski, pestki dyni, siemię lniane
ROŚLINY STRĄCZKOWE fasola kindey, soczewica czerwona, soczewica zielona bób, ciecierzyca, fasola biała, fasola czarna,
fasola czerwona, fasolka szparagowa, groszek zielony, soja
fasola aduki, fasola azuki, fasola pinto,
groch „czarne oczko
ZBOŻA pszenica, kukurydza amarantus, żyto, gryka, ryż brązowy i dziki, orkisz, owies, proso
WARZYWA bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki,
brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki
buraki, kapusta pekińska, marchew, ogórki, oliwki zielone,
seler, papryka zielona i żółta, bób, fasola, groch
brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek,
czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa
OWOCE jeżyny, mandarynki, pomarańcze ananasy, arbuzy, banany, borówki, brzoskwinie, grejpfruty,
jabłka, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki, winogrona, truskawki
figi, śliwki, czereśnie, mango, wiśnie
NAPOJE napoje gazowane, czarna herbata,
herbata z dziurawca, kawa
wino czerwone i białe herbata zielona, czerwona, woda
PRZYPRAWY cynamon, gałka muszkatołowa, kapary, ocet: jabłkowy,
spirytusowy i winny, pieprz biały i czarny, wanilia
anyż, bazylia, cząber, estragon, goździki,
kardamon, kminek, kolendra, koper, liść laurowy, majeranek,
miód, oregano, papryka, pieprz czerwony, rozmaryn, słód jęczmienny,
sos sojowy, sól, syrop klonowy, szafran, szczypiorek, tymianek, ziele angielskie
algi, curry, imbir, kozieradka, kurkuma, pieprz cayenne, pietruszka

 

Grupa krwi AB

Grupa krwi AB jest najmłodsza i niezwykle rzadka. Stanowi zaledwie 3,5% populacji. Toleruje nabiał (podobnie jak gruba krwi B) oraz zboża (tak jak grupa A), dużo mniej wskazane jest spożywanie mięsa. Należy unikać produktów niewskazanych dla grup A oraz B, wyjątek stanowią pomidory. Przedstawiciele grupy AB są najbardziej przystosowani do współczesnych warunków życia, szczególnie do częstych zmian miejsca oraz klimatu i stylu odżywiania.

 

Zalecenia dietetyczne:

GRUPA PRODUKTÓW NIEWSKAZANE NEUTRALNE WSKAZANE
MIĘSO bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kurczak,
serca, szynka, wieprzowina, wołowina
bażant, wątroba baranina, jagnięcina, mięso indyka i królika
RYBY barakuda, flądra, halibut, homar, kraby, krewetki, łosoś wędzony,
małże, ostrygi, ośmiornica, rak, sardela, śledź marynowany, węgorz
karp, kałamarnica, kawior, łosoś, okoń, rekin, sum, śledź jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg, sardynka, szczupak, tuńczyk,
makrela, szczupak, morszczuk, morski pstrąg, oceaniczny okoń, sardynka
NABIAŁ lody, masło, maślanka, mleko pełnotłuste,
ser amerykański, parmezan
mleko krowie i sojowe, ser biały, ser żółty, sojowy,
serwatka
jogurty, kefiry, kwaśna śmietana, mleko owcze,
ser feta, kozi, mozzarella, owczy, wiejski
OLEJE olej bawełniany, kukurydziany, słonecznikowy, sezamowy olej rzepakowy, z orzeszków ziemnych, z siemienia lnianego oliwa z oliwek
ORZECHY I PESTKI orzechy laskowe, mak, pestki dyni,
siemię sezamu i słonecznika
migdały, orzeszki pini, orzechy brazylijskie,
nerkowca, pistacjowe
kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie
ROŚLINY STRĄCZKOWE fasola czarna, nerkowata bób, biała i zielona fasolka, fasolka pnąca,
szparagowa, soczewica czerwona, amerykańska, strączki grochu,
zielony groszek
fasolka czerwona, navy, pinto, soczewica zielona
ZBOŻA gryka, kukurydza amarant, granola, jęczmień, pszenica, soja ryż, owies, proso, orkisz, żyto
WARZYWA awokado, karczoch amerykański, kiełki rzodkiewki, kukurydza biała i żółta,
oliwki czarne, papryka, rzodkiewka
brukiew, brukselka, boćwina, cebula, chrzan, cukinia, cykoria, dymka,
dynia, grzyby, marchew, oliwki, pędy bambusa, pieczarki, pomidory, por,
rzepa, sałata lodowa i rzymska, szparagi, szpinak,
ziemniaki białe i czerwone
botwinka, brokuły, burak, kalafior, kapusta, karczochy, mniszek lekarski,
ogórek, pietruszka, seler, por
OWOCE banany, mango, granaty, guawa, kokos, pomarańcze, rabarbar arbuz, borówka, brzoskwinie, daktyle, gruszki, jabłka, jeżyny,
limonki, maliny, mandarynki, melony, morele, nektarynki, papaja, porzeczki,
rodzynki, suszone śliwki, truskawki
agrest, ananas, cytryna, figi świeże suszone, grapefruit, wiśnia,
śliwki, wiśnie, winogrona, żurawina
NAPOJE herbata czarna, napoje gazowane wino kawa, zielona herbata
PRZYPRAWY aloes, anyż, chmiel, dziewanna, kozieradka pospolita,
pieprz biały i czarny, pieprz kajeński, podbiał,
ziele angielskie
bazylia, cynamon, cząber, dziurawiec, estragon, gałka muszkatołowa,
gorczyca, goździki, jałowiec, kardamon, kminek, kolendra, koperek,
liść laurowy, lukrecja, majeranek, mięta, owoce bzu czarnego, rozmaryn, senes,
szałwia, tymianek, wodorosty
echinacea, głóg, imbir, nasiona kolendry, kurkuma,
liście truskawki, lucerna, mniszek lekarski, natka pietruszki,
oregano, owoce dzikiej róży, rumianek, żeń-szeń

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*