Kawa z topinamburu

Kawa z topinamburu

Absolutny hicior! Kawa z topinamburu.

Topinambur. Trochę czasu minęło, zanim oswoiłam się z tą iście egzotyczną nazwą…
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty – to już brzmi bardziej pospolicie 🙂
Ale z pewnością słonecznik bulwiasty nie jest pospolity! Jest źródłem młodości i zdrowia. Działa odtruwająco i wspomaga odporność.  Zalecany w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Jest bogatym źródłem potasu, żelaza i tiaminy. Pomaga utrzymać właściwą mikroflorę jelit, przyspiesza przemianę materii.

Kawa z topinamburu polecana jest szczególnie cukrzykom, ponieważ zawiera aż 18% inuliny. Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza że nie podnosi drastycznie poziomu cukru we krwi zaraz po spożyciu.
Kawa, którą zakupiłam ma lekko korzenny smak, dzięki dodanym przyprawom. Świetnie smakuje z miodem. Kawę tą gotujemy ok. 2-3 minuty. Z tego względu, niestety, nie wypiję jej w pracy 🙁 Ale mogę ze spokojnym sumieniem, wypić ten boski napój wieczorem, ponieważ nie zawiera kofeiny, teiny, mateiny  ani innych pobudzających składników.
Także dopijam ostatni łyk przepysznej kawy z topinamburu i idę w Morfeusza objęcia 🙂

 

Skład:

prażone kłącze topinamburu 60%

prażony korzeń mniszka lekarskiego 37%

kardamon, cynamon, goździki 3%

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*