Masala Chai i inne rozgrzewające cuda :)

Masala Chai i inne rozgrzewające cuda :)

Odstawiłam yerba mate, zieloną i białą herbatę, ponieważ mają one naturę ochładzającą, a jak wiadomo w okresie jesienno-zimowym należy raczej się rozgrzewać i wzmacniać a nie wychładzać organizm. Co zatem pić zamiennie? Polecam hinduską herbatę masala chai oraz napar z naszych polskich ziół i owoców o właściwościach pobudzających krążenie i utrzymujących odpowiednią temperaturę ciała. Poniżej opis najczęściej spotykanych surowców herbat rozgrzewających oraz sposób ich zaparzania.

Lipa działa napotne i przeciwkaszlowo, dodatkowo zawarte w jej liściach fitosterole łagodzą stany zapalne w organizmie a olejki eteryczne uspokajają i ułatwiają zasypianie.

Dziki bez pobudza produkcję śluzu w oskrzelach, napar z owoców bzu jest bardzo pomocny podczas łagodzenia objawów przeziębienia.

Czarna porzeczka łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, jest bogatym źródłem antyoksydantów, witaminy C oraz rutyny.

Lawenda działa antyseptycznie oraz napotnie. Zwalcza drobnoustroje, pobudza układ odpornościowy. Sam zapach lawendy łagodzi skutki stresu emocjonalnego.

Dzika róża wzmacnia organizm dzięki dużej zawartości lewoskrętnej witaminy C, naturalnie występującej  w naturze i najlepiej przyswajalnej.

Malina owoce i liście mają działanie napotne i ściągające, również stanowią doskonałe źródło witaminy C.

 

Dodatki do herbat rozgrzewających:

  • cynamon
  • goździki
  • imbir
  • kardamon
  • anyż
  • miód
  • skórki cytrusów
  • czerwony pieprz

Temperatura wody oraz czas parzenia zależny jest od surowca:

SUROWIEC ILOŚĆ TEMPERATURA WODY CZAS PARZENIA
LIŚCIE 2 łyżeczki 75-85⁰C 5-6 min.
KOSZYCZEK KWIATU 1-1,5 łyżeczki 80-85⁰C 6-7 min.
OWOCE 2 łyżeczki 80-85⁰C 7-8 min.
KORA 2 łyżeczki 80-85⁰C 7 min.
KORZEŃ 1-1,5 łyżeczki 90-95⁰C 6-8 min.

 

Przepis na hinduską herbatę masala chai, idealna na długie zimowe wieczory…

Składniki:

  • 2 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • 5 łyżek miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 goździki
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Szczypta pieprzu
  • 200 ml mleka roślinnego np. migdałowego

 

Sposób przygotowania:

200 ml wody zagotowac w rondelku wraz z herbatą, miodem i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 2 minuty. Dodajemy mleko i ponownie zagotowujemy. Przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków.

p.s. oczywiście istnieją jeszcze inne zdrowe i naturalne sposoby na skuteczne rozgrzanie się w zimowy wieczór 🙂

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*