Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek

Pasta z oliwek jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Wymaga zaledwie dwóch składników:

  • oliwek
  • masła klarowanego

Najpopularniejsza pasta z oliwek występująca w kuchni śródziemnomorskiej to Tapenada, robiona z czarnych oliwek z wieloma dodatkami  m.in. kaparami i czosnkiem.

Ja robię wersję uproszczoną pasty z oliwek 🙂
Pastę zrobiłam z oliwek zielonych nadziewanych papryką (stąd lekko pomarańczowy kolor mojej pasty). Zużyłam cały słoik, czyli 200 g netto (po odlaniu zalewy) oraz 1 łyżkę masła klarowanego.
Składniki łączymy, dodajemy przypraw według uznania i miksujemy.

Użyłam następujących przypraw:

  • czosnek niedźwiedzi
  • czarnuszka
  • pomidory suszone

Pasta nie wymaga dosalania, oliwki same w sobie są słone.

 

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*