Rosół według Kuchni Pięciu Przemian

Rosół według Kuchni Pięciu Przemian

Rosół gotowany według Pięciu Przemian ma niesamowity smak, aromat oraz wspaniale rozgrzewa. Buduje energię czi, krew i usuwa wewnętrzne zimno. Według medycyny chińskiej, pokarm który ma nam dostarczyć energii, powinien być strawny. Mięso im dłużej jest gotowane, tym większa jest jego strawność i charakter energetyczny. W Chinach, kobietom po połogu podaje się rosół gotowany przez 28 dni! Chińczycy jedzą niewielką ilość surowych pokarmów, a brak enzymów (które są niszczone podczas obróbki termicznej) uzupełniają fermentowanymi produktami jak miso (z soi) czy kiszoną rzodkwią. Dobrej jakości ocet jabłkowy również zawiera enzymy pomocne w trawieniu.

Ja swój rosół gotuje ok. 12 godzin na małym ogniu. Mięso powinno być zdrowe (z założenia żywność powinna być zdrowa, ale w dzisiejszych czasach jest więcej produktów jedzeniopodobnych niż prawdziwej  żywności), czyli np. kurczak zagrodowy, karmiony paszą bez GMO oraz bez antybiotyków.

Kolejność dodawania produktów jest bardzo istotna, bowiem taka jest chińska filozofia jedzenia, że pięć smaków to pięć żywiołów, które nawzajem się równoważą. Idealny posiłek, to taki który zawiera w sobie wszystkie elementy Jin i Jang, czyli: drzewo (smak kwaśny), ogień (smak gorzki), ziemia (smak słodki), metal (smak ostry) i woda (smak słony).

Oto składniki, które używam oraz kolejność ich dodawania:

ŻYWIOŁ SMAK PRODUKT
woda słony woda zimna 
drzewo kwaśny kurczak lub kaczka
ogień gorzki lubczyk, kurkuma
ziemia słodki pietruszka, seler, marchew
metal ostry pieprz, chili, kolendra
woda słony sól 

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*